Posts

Showing posts from 2014

Maidless and (Still) Surviving

Image
Today marks the 15th day that we're maid-less.Hahaha itu pun adamilestonekan? Well, this is not the first time. We've been in this situation before - about a year ago where we were left with no maid for almost one month. But the situation was different then. We were expecting for the replacement maid to come, but there were delays, hence the 'maidless period'. 
But this time around, there is no replacement or even back up plan. We terminated the service and that was it. No plan at all. No preparation. The circumstances that we are facing (which is too complicated to be explained here) has made us to the conclusion that getting a new maid is not an option, at least for now.

How are we doing so far? Well, quite okay if I can say so myself. Our house is still in order: 
NO piles of dirty dishes and clothes - This is my proudest achievement as it proves that the amount of time and effort that I had spent in front of the kitchen sink and washing machine was worth it..hahahahaT…

Let It Go Adeelia!

Image
Undoubtedly, our children’s firsts will always bring excitement to the parents. The first smile, first word, first step, first tooth and the list will go on and on. Nevertheless, whatever milestone, achievements or occasion, it will definitely make us, the parents to squeak with joy, brimming with pride and happiness. Aren't parenting make us more sentimental?
So the last couple of weeks had been about Adeelia’s few firsts. First, it was her first school concert. Adeelia just loves to perform. I suspected that she had watched Barney and Hi-5 a little too much that she might think that we are all living in a musical-where-everything can-turn-into-a-song world..hehehe.
Even though we had seen her voluntarily performing‘Let it Go’ (well sort of, the lyrics was quite a mouthful, right?) during family gatherings, on top ofher thousands of times rendering the song in the house and in the car, attending her first school concert was still exciting as we got to see her perform as a group, in…

Pengajaran Seminggu yang Lalu

Image
Sebenarnya setiap hari, setiap perjalanan baik suka atau duka yang kita lalui adalah pengajaran dalam hidup. Terpulang kepada hati dan fikiran kita sama ada hendak mengambil sebagai iktibar atau sebaliknya.
Seminggu yang lalu antara minggu yang banyak mendatangkan pengajaran dalam hidup saya. Takut terlupa, baik dikongsikan di sini untuk pengajaran kepada diri sendiri dan mungkin sedikit manfaat kepada yang membacanya....
Tentang hati  Segalanya bermula dari hati.  Hati yang mendorong kita untuk berperasaan dengki atau bersenang hati.  Hati yang membawa pemikiran untuk positif atau negatif. Hati yang menghala mata untuk melihat kebaikan atau kejelekan. Hati kalau cantik, tindak-tanduk dan percakapan pasti molek. Hati adalah cermin diri. Oleh itu, jagalah hati agar sentiasa bersyukur, positif, bersangka baik dan merendah diri. Nescaya rakan tak mengata, musuh tak mengeji.

Tentang hidup dan kepayahan Walaupun pernah susah, kita mungkin terlupa akan sejarah itu bila dah sedikit senang. Susah senang a…

D.I.Y Kids' Birthday Party

Image
Warning: Entry #makmaksangat
Rasanya antara job scope utama seorang ibu adalah untuk menjadi party planner. Daripada birthday suami/anak, wedding anniversary, majlis aqiqah dan yang sewaktu dengannya, selalunya memang menjadi kerja kita lah. Memanglah si suami/bapa pun membantu, tapi bantuan tu kebanyakkannya adalah dalam bentuk $$$ atau pun masa execution majlis. 
Hal-ehwal seperti tema majlis, pakaian, colour scheme, jemputan, menu jamuan, party packs semua itu memang jatuh atas bahu jemala kita juga, sebab kebanyakan (not all okay!) orang lelaki ni tak kisah atau tak tau pun beza jika birthday cake tu ada gambar Sofia the First atau Snow White atau Princess Disney yang lain. To most of them, as long as there's a cake, balloons and birthday song, it can be considered as a birthday party already...hehehe.

I'm not blaming the men though, as they are just being themselves - simple and straight forward. But, for us moms, we just want to do the super best for our kids. It's not …

Lagenda Budak 'Kejut'

Image
Wah, mengambil mood filem Lagenda Budak Setan (walaupun tak pernah baca novel & tengok filem tu), kali ni nak bercerita tentang pengalaman menjadi budak kejuruteraan atau nama glamernya budak 'kejut'. Mungkin ramai yang tak tau, masa di universiti dulu, saya ambil engineering. Tapi tak pernah practice, rezeki bukan dalam bidang itu =)

Idea nak mengimbau kenangan lama datang gara-gara HLP. Semasa hantar proposal, perlu sertakan sekali salinan ijazah. Biasalah, bila dah kerja ni, folder sijil semua tu dibuka bila perlu saja. Masa dok belek foldersijil tu, entah macam mana ada satu perasaan menyelinap. Tak tahu nak gambarkan macam mana perasaan itu. Ini kot dipanggil nostalgia lama menggamit perasaan? Fuh, ayat memang Klasik FM sangat hehehe! 

Isnin lepas pula dalam Utusan-Mega, keluar berita tentang my Alma mater, specifically course yang diambil semasa di UPM dulu. Excited mak sebab Process & Food Engineering ini tidaklah se 'glamour' bidang engineering yang lain.…

My Experience Surviving in the Kitchen during Ramadhan

Image
As we are celebrating Aidilfitri, I still want to write about Ramadhan =) 
Well, this post serves as a reminiscence for me to manage my time wisely and to be a better home manager=) Well, you see, it's not easy to run a household. I even think that it's easier to run an office, because you have all the resources to assist you - when you want to solve an issue or to make an important decision you can call for a meeting and discuss about the options and what not.

But when it's totally a different story when it comes to your own household. Decisions have to be made almost all the time and it must be very quick. One of the most frequent decisions to make is "What to have for dinner?" And MH, being a thoughtful person that he always is, will answer my question with a simple "Tak kisahlah, you masak je apa-apa". Thaankkksss...

So you can imagine my nervousness as we enter Ramadhan, where time is scarce and (good) food is expected to be on the table, on time. The…

Ramadhan Boot Camp

Image
Salam Ramadhan semua! Diam tak diam hari ini masuklah hari ke-16 kita berpuasa. Alhamdulillah.Memang entri ini tertinggal keretapi, tapi masih juga saya ingin mengucapkan Selamat Berpuasa dan Selamat Meningkatkan Ibadah di bulan Ramadhan ini.
Bercakap tentang berpuasa ini, memanglah semua pun tahu yang bulan ini kita dilarang daripada makan/minum dan melakukan perkara yang membatalkan puasa dari terbit matahari sehinggalah terbenam matahari pada hari tersebut. Begitu juga dengan ibadah eksklusif bulan Ramadhan seperti membayar zakat fitrah, menunaikan solat sunat terawikh dan sebagainya. Itu boleh dikirakan satu kelaziman untuk dilaksanakan dalam bulan ini.
Tetapi tahun ini, mungkin disebabkan faktor peningkatan usia (sob! sob!), saya ada perspektif tambahan tentang ibadah berpuasa yang ingin dikongsikan di sini.
Jika kita perasan, semasa bulan Ramadhan ni, kebanyakan daripada kita akan jadi extra cautious dengan setiap pertuturan, sikap dan tindakan kita. Contohnya, "Tak boleh caka…