Posts

Showing posts from February, 2012

Step-by-step Guide untuk Renew Passport Pembantu Rumah Indonesia

Anda ada Pembantu Rumah Indonesia (PRI)? Hendak tahu cara-cara untuk renew passport PRI anda? Anda tidak perlu mencari lagi! Ya, di sinilah tempatnya!!
Cewah, ada macam iklan MLM tak? Hehehe...post ini bertujuan untuk share prosedur untuk renew passport PRI step-by-step based on pengalaman terkini saya pada 2 Februari lepas. So selain nak share info ni, post ini juga boleh jadi remindershould I have to undergo the same process later. Hopefully not in the near future lah!!
Passport PRI expire 18 Februari ini. Dah dekat sangat kan tempoh tamat dia? Itulah akibat saya yang suka bertangguh kerja, ditambah dengan kesibukan kerja di suasana baru, maka tindakan renew pada saat-saat akhir memang gamble betul.
So here it goes:
1.  Datang seawal mungkin ke Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) di Jalan Ampang. Saya sampai agak lewat, hampir pukul 8. Ada yang sampai seawal jam 6.00 pagi! Pastikan PRI dah siap bersarapan, lebih baik kalau dia bawa air mineral, roti atau biskut untuk alas perut. El…