D.I.Y Kids' Birthday Party

Warning: Entry #makmaksangat
Rasanya antara job scope utama seorang ibu adalah untuk menjadi party planner. Daripada birthday suami/anak, wedding anniversary, majlis aqiqah dan yang sewaktu dengannya, selalunya memang menjadi kerja kita lah. Memanglah si suami/bapa pun membantu, tapi bantuan tu kebanyakkannya adalah dalam bentuk $$$ atau pun masa execution majlis. 

Hal-ehwal seperti tema majlis, pakaian, colour scheme, jemputan, menu jamuan, party packs semua itu memang jatuh atas bahu jemala kita juga, sebab kebanyakan (not all okay!) orang lelaki ni tak kisah atau tak tau pun beza jika birthday cake tu ada gambar Sofia the First atau Snow White atau Princess Disney yang lain. To most of them, as long as there's a cake, balloons and birthday song, it can be considered as a birthday party already...hehehe.

I'm not blaming the men though, as they are just being themselves - simple and straight forward. But, for us moms, we just want to do the super best for our kids. It's not about having a lavish party, but all we want is a party that can truly make our kids (and ourselves included!) happy. 

As for me, I found that planning for my kids' birthday parties as self-therapy. It is the time when most of my time and effort will be focusing on the project and everything else (problems and stress included) will be put aside for awhile =)

Having said that, my kids' birthdays were never grand and far from lavish. Sangat simple. Sebabnya matlamat utama kami adalah untuk menggembirakan birthday girl/boy. Adeelia contohnya memang sukakan birthday party dari kecil lagi. We realized she will always get very excited every time she hears the birthday song and see the cake. Tak kisahlah birthday siapa pun, apatah lagi kalau birthday sendiri. Alhamdulillah, setakat ini, walau sekecil mana pun, kami diberikan rezeki dan kesempatan untuk buat birthday celebration anak-anak.

So, kali ini nak share sedikit tips untuk buat sendiri birthday party untuk anak-anak yang simple dan economical =) 

1 - Pick the RIGHT date, time and place
Very important in planning a party. Sebab pemilihan ini akan menentukan menu, jumlah jemputan dan the most important part - budget allocation for the event. So far, kami memang buat di rumah saja - sama ada di rumah sendiri atau rumah parents-in-law (bersekali dengan family gathering). Reason buat di rumah tentulah kerana kos - sebab kalau buat di play centre dan sebagainya, akan ada cover charge then kena limit number of guests sebab nak disesuaikan dengan pakej dan keluasan tempat. Buat di rumah mudah, jimat, dan boleh jemput seramai mana pun tetamu. TETAPI, kena consider pula kepenatan untuk buat persiapan dan and cleaning-up the aftermaths!

Oh yes. Saya ni jenis pelupa dan kalut. Therefore, in planning a party, I need to have a checklist - to keep track of all the things that need to be done, stuff to buy etc. Here's a sample of my planner for Adeelia's birthday recently. 
The 'clean' version of it. The actual version penuh dengan contengan!
2 - Menu
Kalau dah namanya majlis, mesti ada jamuan makan kan? Tak kan nak hidang birthday cake saja. Untuk perancangan menu, pertama sekali kena tengok pada waktu majlis akan diadakan. Kalau lunch hour / dinner time, sudah tentu main course perlu berat sedikit seperti nasi dengan lauk-pauk, pasta dan sebagainya. Jika dibuat tea-time, menu lebih ringkas, seperti mee goreng, soto dan finger food. Selain itu, dalam perancangan menu juga perlu diambil kira kategori tetamu yang dijemput. Perlu ada makanan agak pedas dan savoury untuk tetamu dewasa dan child friendly menu for the kids. Nugget, ayam goreng, sandwich, nasi goreng cina atau pasta antara menu popular untuk kanak-kanak. 
Food masak sendiri letak dalam food warmer


Selepas tetapkan menu, kena decide sama ada nak masak sendiri atau catering. Saya pernah cuba dua-dua. Untuk Adeelia's first birthday kami ambil catering sebab disekalikan dengan open house raya. Birthday baru-baru ni saya masak sendiri, sebab buat majlis untuk school friends Adeelia saja. Tetapi kena ingat juga yang masak sendiri ni renyah sikit kerana kena beli barang mentah, buat preparation memasak, memasak dan kena kemas balik on top of everything else yang perlu dibuat. Tambah pula kena sedia pinggan, mangkuk, cutlery sendiri dan kalau tak pakai yang disposable punya, perlu basuh lagi lepas tu! Catering service mudah sebab all-in: makanan, buffet set, cutlery, then pinggan/mangkuk tak payah basuh. Hehehe, senang cerita, terpulang pada pilihan, keupayaan $$$ dan fizikal sendiri.


3- Birthday theme & decoration
I think this is the most fun part of planning a birthday party! Sometimes, I think, we moms yang terlebih excited untuk pilih theme ni. =) Walau pun tidaklah wajib, tetapi pemilihan tema sangat membantu untuk guide kita dalam banyak perkara lain seperti pemilihan kek, party pack dan sebagainya.

To me, having a themed birthday party is like helping the kids to realize a part of their dream. It's not everyday that they will dress as a princess, superhero, soldier, cowboy, right? So let them just be what they want to be, for that day. Choosing a birthday theme is lots more easier if the kids is big enough to tell us what they want or we can obviously see his/her inclination towards certain cartoon character or career. No prize for guessing what Adeelia wants for her 4th birthday. I think most girls would requests for #Frozen birthday party this year!
Motif buat backdrop adalah untuk photo op!

Selepas dah pilih tema, kena fikirkan pula decor untuk menampakkan tema itu. Decor ini sekadar pilihan untuk menambahkan keceriaan majlis. Kalau tak ada pun, tak apa. Contohnya, untuk Adeelia's Frozen birthday, saya buat sendiri item ini:

  • Paper snowflakes : sangat senang, belajar dari online tutorial, hanya perlukan kertas putih biasa, gunting & ruler.
  • Backdrop : lagi simple, ambil kain silver dan gantung dengan batang mop!  Backdrop ni penting sebagai feature wall untuk ambil gambar (photo op).
  • Birthday banner: print huruf, tampal atas wrapping paper, tampal atas manila card, tebuk lubang, sambungkan dengan tali
Saya juga try untuk pastikan kebanyakan warna-warna yang digunakan adalah menepati tema - baby blue, white dan silver. Saya kata TRY sebab MH pergi beli belon colourful, siap ada animal print (nak buat tema safari ke bang? hehehe) walau niat di hati nak belon biru/putih saja. Tak apalah, walaupun lari tema sikit, tapi MH sangat rajin tolong tiup belon, gantung-menggantung etc.

Seronok juga buat aktiviti kraftangan ni sebab dah lama tangan ni keras hehehe. Gigih tak gigih hingga sanggup korbankan lunch hour untuk aktiviti gunting-menggunting dan siap tengok online tutorial untuk buat paper snowflakes okay =) Paling seronok sebab walaupun effort kita tu tak ler seberapa, tapi dah cukup membuatkan si kecik tu menjerit kegembiraan. Her expression was priceless! 
Princess Elsa without the long white hair

4- Birthday cake
Main star of the event besides the birthday girl/boy! Kerana walaupun tanpa decoration lain atau pun costumes, kek ini yang akan 'set' tema sesebuah birthday party. Syarat pertama, kek kena cantik, kedua baru sedap hehehe kerana kek inilah highlight of the event untuk si birthday girl/boy serta kawan-kawan mereka yang datang. 

Saya suka tengok kek fondant kerana tema birthday akan lebih jelas sebab ada 2-D even 3-D effect. Tetapi tak pernah tempah untuk birthday anak kerana kek fondant (rasanya) lebih mahal dan mungkin susah untuk dimakan. So far, saya memang tempah butter cream cake saja untuk birthday anak-anak kerana boleh tempah kek besar-besar supaya semua orang boleh merasa makan hehehe.
Adeelia's 1st birthday: DORA THE EXPLORER
Adeelia's 2nd Birthday: BARNEY

Adeelia's 3rd Birthday: HELLO KITTY
Aydeen 1st Birthday: No. 1 (err ini MH pilih!)
Adeelia's 4th Birthday: FROZEN
5- Party pack
Dah jadi trend juga untuk sediakan party pack untuk tetamu. Kami juga ada sediakan simple party pack untuk budak-budak. Party pack saya sama ada beli yang ready made di kedai atau tempah untuk dapatkan customized design. Kemudian beli borong item untuk diisikan dalam pack itu seperti candy, stationery, chocolate etc. Aktiviti mengisi party pack tu pun seronok juga, budak-budak boleh buat sekali. Walau pun makanan tu banyak juga yang masuk dalam mulut dia orang (kena beli extra!), tapi sekurang-kurangnya mereka dapat membantu dan dapat build the excitement untuk tunggu hari majlis. Melalui pemberian party pack ini, kami cuba terapkan kepada anak-anak the art of giving. Cuba untuk didik mereka keseronokan memberi atau berkongsi apa yang mereka ada dengan rakan-rakan yang lain. Alhamdulillah, setakat ini, Adeelia dan Aydeen senang berkongsi. Mudah-mudahan akan menjadi kebiasaan mereka untuk bersedekah dan menggembirakan hati orang lain.

Kena serbu untuk party pack!
6 - Keep calm and take lots of picture!
Paling penting dalam penganjuran birthday party ni, kena happy. Don't put your expectations too high, sehingga menyebabkan stress pada diri sendiri. It is easy to get carried away with the preparation and the 'little-miss-perfectionist' in us will find their way out as we started planning for the party, but remember, the most important part of the party is for everyone to have fun!

Comments

Popular posts from this blog

Cuti-cuti Malaysia: Fifty4Ferns Janda Baik

Step-by-step Guide untuk Renew Passport Pembantu Rumah Indonesia